Hartpatiënt kan sporten met veilig gevoel

Hartpatiënt kan sporten met veilig gevoel

Na een hartaanval, hartoperatie of vaatvernauwing is revalideren vaak geen probleem.
Maar wat ga je doen als je eenmaal weer ‘gezond’ verklaard bent?
Hartpatiënt blijf je, en het vertrouwen in je lichaam heeft een deuk opgelopen.

Maar een hartpatiënt kan sporten met veilig gevoel.

Is sporten wel goed na een hartinfarct?

Het inzicht hierin is duidelijk: er moet wel vrij snel na het hartinfarct worden bewogen. De reden daarvoor is heel eenvoudig: te weinig bewegen is een reden waarom mensen meer kans maken op een hartinfarct. Daarom wordt de meeste mensen na een hartinfarct (of een andere vorm van hart- en vaatziekten) aangeraden om zo snel mogelijk te gaan sporten. Het zorgt voor een betere conditie en mensen die in een betere conditie zijn, hebben ook een betere bloeddoorstroming. Sporten brengt namelijk meer lichamelijk welbevinden, maar ook ontspanning. En ontspanning is ook weer een manier om het hart te ontzien, want stress is ook een risicofactor bij het krijgen van hart- en vaatziekten.

Sporten zorgt voor ontspanning.

Uit een enquête onder mensen die sporten na een hartinfarct is gebleken dat zij zich veel beter voelen door het bewegen. Niet alleen omdat ze lichamelijk weer meer kunnen en zich ook zekerder voelen over hun lijf, maar ook omdat sport heel erg ontspant. Het zorgt ervoor dat ze beter om kunnen gaan met geestelijke spanning. Daarnaast is het ook nog eens een mooie manier om terloops in contact te komen met lotgenoten. Uit die sociale contacten kunnen ook leuke contacten ontstaan waardoor mensen ook op andere momenten gezamenlijk andere activiteiten ontplooien.

Wat doet sporten nog meer voor je?

Met sport na een hartinfarct kunnen veel verschillende zaken worden aangepakt. Er wordt door te sporten gewerkt aan de algehele conditie en dat is natuurlijk van groot belang. Maar ook het zelfvertrouwen groeit weer bij mensen die een hartinfarct hebben gehad, als ze zien dat ze toch nog bepaalde zaken kunnen. Mensen die een hartinfarct hebben gehad, staan echter wel vaak aarzelend tegenover het sporten. Ze zijn vaak bang dat hen hetzelfde overkomt als ze zich inspannen. Bovendien heeft een bepaalde groep mensen die getroffen wordt door een hartinfarct daarvoor nooit gesport. Alleen dat al is heel eng voor ze.